Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyszerre volt német náci, és szovjet kommunista párttag
  2023-01-20 20:15:25, péntek
 
 




EGYSZERRE VOLT NÉMET NÁCI, ÉS SZOVJET KOMMUNISTA PÁRTTAG


AZ ABWERT ŰGYNÖKÉNEK VÉLTÉK A SZOVJET JAMES BONDOT


Richard Sorge (Sabunçu (Baku), 1895. október 4. - Tokió, 1944. november 7.) német kommunista, a szovjet katonai hírszerzés, a GRU hivatásos munkatársa. A második világháború idején német újságírói fedéssel Japánban kémkedett a Szovjetunió számára. 1964-ben posztumusz a Szovjetunió Hőse címmel tüntették ki. Számos történész szerint tevékenysége alapvetően befolyásolta a német-szovjet keleti front eseményeit.

Sorge az akkor az Orosz Birodalomhoz tartozó Baku közelében született. Apja az olajbányászati munkájából tehetőssé vált, a család 1898-ban Berlinbe költözött. Sorge ott végezte gimnáziumi tanulmányait. Nagyapai nagybátyja, Friedrich Adolf Sorge, Karl Marx harcostársa és az Első Internacionálé alapító tagja volt.



Egyszerre volt német náci, és szovjet kommunista párttag. Imádta a szebbik nemet, egykori egyetemi professzora, továbbá bizalmas barátja, a tokiói német nagykövet feleségét is elcsábította. Mind a Harmadik Birodalom külügyi apparátusa, mind pedig a császári kormány bizalmát bírta, barátai között tudta Konoe herceg japán miniszterelnököt is. Pontos információkat továbbított a Pearl Harbor ellen készülő japán támadásról, valamint a Barbarossa-hadműveletről, a Szovjetunió lerohanásának német tervéről. Richard Sorgét 1941.november 7-én végezték ki Tokióban.


Vilmos császár hadseregétől a szovjet katonai hírszerzésig

Ha van a népszerű filmhősnek, James Bondnak történelmi alteregója, akkor Richard Sorgét, a 20. század leghíresebb mesterkémét mindenféleképpen annak tekinthetjük.


" Lenyűgöző példája a kémkedés briliáns sikerének" - emlékezett meg róla Douglas MacArthur tábornok, aki a második világháború idején az Egyesült Államok csendes-óceáni haderejének volt a főparancsnoka.


Richard Sorge, a 20. század egyik leghíresebb mesterkémje Forrás: Assasincreed.wikia





Sorge életútja olyan, mint egy izgalmas kémregény. Wilhelm Richard Sorge, a tehetős német olajmérnök kilencedik gyermekeként 1895. október 4-én a cári birodalomhoz tartozó Bakuban látta meg a napvilágot.

Apja a cári kormány megbízásából kőolaj-lelőhelyeket tárt fel Azerbajdzsánban, munkája végeztével a család 1898-ban visszaköltözött Berlinbe. 1914-ben, az első világháború kitörésekor önként jelentkezett a német császári hadseregbe. Többször kitüntette magát, megkapta a II. osztályú Vaskeresztet, és tiszthelyettessé léptették elő. Háromszor is megsebesült, utoljára olyan súlyosan, hogy emiatt 1918-ban leszerelték a hadseregtől.


Richard Sorge a német császári hadsereg katonájaként (a kép bal oldalán) az első világháború idejénForrás: Bundesarchiv





Lábadozása alatt kezdte el Karl Marx munkáit olvasni, amelynek hatására meggyőződéses kommunistává vált. 1919-ben a rendkívül intelligens és kiváló képességekkel megáldott fiatalember PhD fokozatot szerzett a hamburgi egyetemen.

Még ugyanebben az évben belépett Németország Kommunista Pártjába.

A jóképű és megnyerő modorú Sorge igen népszerűnek számított hölgytársaságban, és nem is bizonyult különösen gátlásosnak, hiszen még egyetemi oktatója, Gerlach professzor feleségét is elszerette.


Forrás: Bundesarchiv





Német páncélos alakulat valahol a Szovjetunióban, 1941 nyarán, a Barbarossa-hadművelet idején A történészek álláspontja szerint Sorge hírszerzési információinak komoly szerepe volt abban, hogy a Szovjetunió túlélte a moszkvai csatát

Meggyőződéses kommunistaként részt vett az 1923-as Ruhr-vidéki puccskísérlet előkészítésében, majd 1924-ben Moszkvába emigrált.

A Szovjetunió Kommunista Pártjába 1925-be vették fel az ,,ambiciózus német elvtársat", aki először a moszkvai Marx-Engels Intézet munkatársa lett, és a Komintern apparátusába dolgozott. A kalandvágyó Sorge az irodai munkát azonban nem tartotta túl izgalmasnak, ezért 1929-ben belépett a szovjet katonai hírszerzés, a GRU hivatásos állományába. Világhíressé vált karrierje ekkortól vette kezdetét.


A Távol-Kelet vonzásában

A katonai hírszerzésnél a legjobbaktól kapott kiképzést. A lett származású Jan Karlovics Berzin, a GRU alapítója volt legfőbb mentora, de a másik híres szovjet mesterkém, Szemjon Petrovics Urickij is részt vett a nagyreményű ügynök képzésében.

1929 novemberében visszaküldték Németországba. Az ekkor már forrongó weimari köztársaságban az igen erős kommunisták mellett egyre többen tekintettek úgy Adolf Hitlerre illetve a Nemzetiszocialista Német Munkáspártra (NSDAP), mint a jövő megváltójára.

Sorge 1929 végén az NSDAP tagja lett, náci párttagságának később komoly hasznát vette.

Moszkvai kapcsolataival egyeztetve, 1930-ban a Távol-Keletre küldték. Az 1930-as évek elején Sanghaj, az egyszerre dekadens és egzotikus lüktető dél-kínai metropolisz számított az európai, amerikai, és japán hírszerző szolgálatok első számú ázsiai rezidentúrájának. Sorge mint a német hírügynökség, a DPA, és a Frankfurter Zeitung munkatársa lépett színre a kínai nagyváros társadalmi életének porondján. Rövid idő alatt kitűnő és széleskörű kapcsolatrendszert épített ki.


Forrás: Wikimedia Commons





Mao Ce-tung kínai kommunista vezetőt (a képen középen, papírlappal a kezében) a 30-as években Sztálin komoly támogatásban részesítette. Sorge egyik feladata a kínai kommunisták segítése volt, hírszerzési eszközökkel.

Az 1930-as évek elején egyre feszültebbé vált a hódító szándékú Japán Császárság, és a Kuomintang, a Kínai Köztársaság kormánya közötti viszony.

Sorge feladata a háborús készülődéssel kapcsolatos adatgyűjtés, és a kínai kommunisták támogatása volt.

Link









 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: rezidentúrájának, miniszterelnököt, mindenféleképpen, tiszthelyettessé, hölgytársaságban, előkészítésében, azerbajdzsánban, visszaköltözött, szovjetunióban, információinak, kommunistaként, internacionálé, olajbányászati, kapcsolataival, párttagságának, köztársaságban, képességekkel, lerohanásának, főparancsnoka, hadműveletről, meggyőződéses, információkat, hírszerzésnél, visszaküldték, németországba, puccskísérlet, készülődéssel, befolyásolta, assasincreed, tekinthetjük, hírszerzésig, elcsábította, tanulmányait, hadseregétől, gyermekeként, birodalomhoz, szovjet katonai, második világháború, olajbányászati munkájából, család 1898-ban, szebbik nemet, tokiói német, császári kormány, népszerű filmhősnek, kémkedés briliáns, izgalmas kémregény, tehetős német, cári birodalomhoz, cári kormány, első világháború, német császári, rendkívül intelligens, EGYSZERRE VOLT NÉMET NÁCI, SZOVJET KOMMUNISTA PÁRTTAG, ABWERT ŰGYNÖKÉNEK VÉLTÉK SZOVJET JAMES BONDOT, Richard Sorge, Szovjetunió Hőse, Orosz Birodalomhoz, Friedrich Adolf Sorge, Karl Marx, Első Internacionálé, Harmadik Birodalom, Pearl Harbor, Richard Sorgét, James Bondnak, Douglas MacArthur, Egyesült Államok, Wilhelm Richard Sorge, Németország Kommunista Pártjába, Szovjetunió Kommunista Pártjába, Marx-Engels Intézet, Karlovics Berzin, Szemjon Petrovics Urickij, Adolf Hitlerre, Nemzetiszocialista Német Munkáspártra, Frankfurter Zeitung, Wikimedia Commons, Japán Császárság, Kínai Köztársaság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  A Föld napja  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Aki szeret, annak senki sem id...  Esti kép  Vannak arcok  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Amit átélünk,  Alvó cica  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Szép estét  Facebookon kaptam  Különös!  A végzet az  Facebookon kaptam  Emlék  Két ember becsülete  Becsüld meg azt amid van,...  Az udvariasság alapja: önismer...  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Paul David Tripp Április 25  Beney Zsuzsa - Tavasz  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Pillangó  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Nehezen engedem  Pillangó  Két tekintet van  A Gömb  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Szent György nap  A fák lelke  Gaál Viktor gondolata  Emberként automatikusan értéke...  Bella István: Zsoltár  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Kellemes esti időtöltést  Sokkal bölcsebb a természet,  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Gaál Viktor gondolata  próbáljuk ki az őszinteséget  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szovjet katonai, második világháború, olajbányászati munkájából, család 1898-ban, szebbik nemet, tokiói német, császári kormány, népszerű filmhősnek, kémkedés briliáns, izgalmas kémregény, tehetős német, cári birodalomhoz, cári kormány, első világháború, német császári, rendkívül intelligens, hamburgi egyetemen, évben belépett, történészek álláspontja, moszkvai csatát, 1923-as Ruhr-vidéki, moszkvai Marx-Engels, kalandvágyó Sorge, irodai munkát, katonai hírszerzésnél, legjobbaktól kapott, lett származású, másik híres, nagyreményű ügynök, igen erős, jövő megváltójára, 1930-as évek, egyszerre dekadens, német hírügynökség, kínai nagyváros, képen középen, 30-as években, kínai kommunisták, hódító szándékú, háborús készülődéssel, rezidentúrájának, miniszterelnököt, mindenféleképpen, tiszthelyettessé, hölgytársaságban, előkészítésében, azerbajdzsánban, visszaköltözött, szovjetunióban, információinak, kommunistaként, internacionálé, olajbányászati, kapcsolataival, párttagságának, köztársaságban, képességekkel, lerohanásának, főparancsnoka, hadműveletről, meggyőződéses, információkat, hírszerzésnél, visszaküldték, németországba, puccskísérlet, készülődéssel, befolyásolta, assasincreed, tekinthetjük, hírszerzésig, elcsábította, tanulmányait, hadseregétől, gyermekeként, birodalomhoz, bundesarchiv, apparátusába, támogatásban, részesítette, világhíressé, legjobbaktól, megváltójára, munkáspártra, novemberében, kommunistává, vaskeresztet, lelőhelyeket, megbízásából, hírügynökség, katonájaként, tevékenysége, idejénforrás, jelentkezett, álláspontja, hírszerzési, szovjetunió, adatgyűjtés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4894
  • e Hét: 24713
  • e Hónap: 64534
  • e Év: 242409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.